2008-01-22

Min samling Erik Kold plastburkar


I början av 1950-talet fick AB Nilsjohan sitt namn, de försåg det växande folkhemmet med alla slags husgeråd. Man ordnade Den Glada Köksparaden runt om i landet och Köksklubben hade 1,2 milj medlemmar som mest. Man anlitade moderna formgivare, t ex Bernadotte Design och Henrik Wahlfors och Signe Persson-Melin.

På Nilsjohan hade man upptäckt att saker som hade ett personligt namn var lätta att lägga på minnet och därmed också lättare att sälja (en idé som Ikea sedan tog över) . Exempel på roliga namn tex Sally, Bella, Magnhild, Clara, filter Helga, Dolly, Sissi osv


1972 hade Nilsjohans hushållsimperium börjat falla samman. Hela affärsidén byggde på den hemmavarande husmodern och hon fanns inte i några större upplagor mot slutet av 60-talet när allt fler kvinnor valt förvärvs- arbetet i stället. Den glada köksparaden hade vid det laget också spelat ut sin roll. 1981 gick Nilsjohan i konkurs och numera finns bara ett innehållslöst varumärke ägt av finska Hackman.

Sockerströare hade vi hemma i köket, den var grön och superbra. Det var nog där jag föll för den enkla stil och formen av denna plast.

I ett skåp i köket står dessa underbara färgklickar

3 kommentarer:

Alexander sa...

Skulle jag också vilja samla på! Grymt snygga.

Tina sa...

Hej vill bara skriva och säga att du har gjort ett jätte jobb med den här sidan,själv har jag en kaffeburk,kan du som expert på dessa ting säga om den är värd nån krona,läste en artikel i Allers att Bellaburkar kan gå loss på flera 100-tals kronor på internet.
MVH:Tina

Soffie sa...

Heej Kolla min auktion meed utrop på 1 krona på tradera , där säljer jag en Vit kaffe burk made bt Erik Kold :) ! http://www.tradera.com/Erik-Kold-Kaffeburk-BRUK-retro-antik-UTROP-1-KORT-AUTION--auktion_2031_130147406